06 – Burchell’s Zebra

Zebra’s hebben we in alle parken die we bezocht hebben wel gezien, van een enkeling tot grote – vaak gemengde – groepen. Allemaal van het soort Burchell’s zebra’s: de Cape Mountain zebra – die wel in Zuid-Afrika voorkomt maar alleen in een heel specifiek gebied – heeft een witte buik (de strepen lopen er niet onderdoor).

De mooiste zebra foto is meteen een van de eerste: een exemplaar dat op ons neerkeek langs de oprijlaan van het Kruger park:

Maar er waren er véél meer:

Kuddes Burchell’s zebra’s kunt u vaak over de vlakte zien galopperen. Met hun gestreepte vacht en hun stevige lichamen bieden zij inderdaad een schitterend schouwspel. Als zebra zijn zij gemakkelijk te herkennen, maar ze wijken af van andere zebrasoorten door de gele/grijze schaduwstrepen in het wit, het ontbreken van de huidplooi onder de keel en het doorlopen van de strepen onder de buik. Desondanks zijn er geen twee precies gelijk.
De functie van de strepen is niet helemaal duidelijk. Misschien dient het als camouflage onder speciale condities van het licht of ze dienen om een roofdier te verwarren met plotselinge bewegingen. Burchell’s Zebra’s zijn voornamelijk graseters maar eten zo nu en dan ook kruiden. Gewoonlijk ziet men deze zebra’s tezamen met kuddes wildebeest en dat is misschien niet helemaal toevallig. Omdat het vlees van een wildebeest smakelijker is voor een roofdier neemt de kans om te overleven voor een zebra onder dergelijke omstandigheden toe. Vaak ziet men ook antilopen of struisvogels in hun nabijheid.