20 – Apen

Als je de verhalen vooraf leest zijn apen een plaag in Zuid-Afrika. Wij hebben er eigenlijk weinig gezien: een paar in het Kruger Park, een enkele keer langs de weg, in het Golden Gate park en – uiteraard – bij Kaap de Goede hoop. Veelal gaat het om “Blauwaapjes” of Bavianen. Waarom een Blauwaapje die naam heeft zien we als we er in Mlilwane een paar van dichtbij zien: ze hebben knalblauwe ballen…..

De bavianen op Kaap de Goede Hoop (beneden bij het strand) en Cape Point (boven op de rots bij de vuurtoren) zijn duidelijk heel erg aan mensen – en het eten dat ze bij zich hebben – gewend. Qua auto’s een voorkeur voor grote SUV’s, die beklommen worden(via de ruitenwissers…), ondergepist of gescheten en als er eten in zit liefst opengebroken…

Maar van het allermooiste aapje hebben we zelf geen foto’s gemaakt. Die hieronder zijn van internet: de “bushbaby” oftewel het Nachaapje. In Timbavati gewond gevonden in een vogelbadje, een paar cm. groot. Met de hand (pipetjes, vliegjes, torretjes, nachtvlinders etc.) opgevoed en nu beurtelings door de staf verzorgd. Helaas te tam om in het wild te leven (kent geen roofdieren…) dus maar gewoon bij mensen thuis en soms even te zien in de bar. Maar alleen ‘s nachts: zoals de naam al zegt is dit een 100% nachtdier(tje).