01 – Leeuw

Voor ons onbetwist op nummer 1: de leeuw. Uiteindelijk hebben we drie keer leeuwen gezien.

De eerste keer was in het Kruger park. De gids, waarmee we de dag daarvoor ook al een gamedrive hadden gedaan zonder grote katten te zien (maar wel veel andere dieren) was vastbesloten om ze deze keer wel te vinden. En dat lukt. Na lang zoeken zien we – na een tip van een tegemoetkomende auto – op een stuk weg waar we al gereden hebben twee oortjes boven het gras uitsteken. Dat blijkt een mannetje te zijn, die met één vrouwtje los van de groep is. Gids Thomas vertelt dat het vrouwtje waarschijnlijk vruchtbaar is, en dan zal ongeveer elk half uur wat beweging en mogelijk een paring volgen. De beweging komt, maar verder gebeurt er niets. Maar het levert wel schitterende plaatjes op.


Dé foto van het mannetje in Kruger Park

Een leeuw is geen kieskeurige eter. De leeuw eet giraffe, buffel, wilde beest en zebra en pakt ook wel prooien van andere dieren af. De leeuw leeft in groepen en jaagt in teamverband. Het zijn voornamelijk de vrouwtjes die jagen – om vervolgens de eerste happen af te staan aan de mannetjes leeuwen. Een leeuw kan tot 20 uur per dag slapend doorbrengen en is dan in het hoge gras moeilijk te zien……

De tweede waarneming van leeuwen doen we ook tijdens een gamedrive, deze keer vanuit St. Lucia in het Hluhluwe-Imfolozi park. Een kleiner park als Kruger, maar wel met de volledige “big 5” binnen de grenzen. Daar zien we een groep leeuwen die voornamelijk ligt uit te buiken: de dag ervoor hebben ze een Kudu gedood en dat vlees is nog niet helemaal op. Het karkas ligt aan de kant van de weg, de leeuwen links en rechts in verschillende standjes van “rust”.

Even goed kijken, maar zo dichtbij ligt de leeuwin in de bosjes…

De derde keer dat we leeuwen zien is in Addo Elephant Park. Voor het gedetailleerde verhaal lees de beschrijving van deze dag in “van dag tot dag“. Het was onze “eigen” waarneming: vanuit de eigen auto op basis van een eigen schatting waar te zoeken. Best trots op!