03 – Neushoorn

De jacht op (de hoorn van) neushoorns is nog steeds meedogenloos. Het stropen in een gigantisch probleem: Zuid-Afrika is arm en de hoorn is meer waard dan cocaïne. Daar nemen mensen grote risico’s voor. Het betekent ook dat elke “privé” auto die een park binnen rijdt zorgvuldig wordt gecontroleerd op wapens en drones (die de locatie van dieren kunnen filmen), vaak zelfs met spiegels die onder de auto kijken…..

In veel parken worden de gebieden waar de neushoorns verblijven dan ook afgeschermd voor verkeer. Het wordt steeds moeilijker om ze live te spotten, maar in Hluhluwe-Imfolozi is het dan toch raak!

Twee stuks, net wakker geworden…

De neushoorn is na de olifant ‘s werelds grootste zoogdier dat op het land leeft. De neushoorn eet erg selectief en beperkt zich voornamelijk tot sappig en kort gras. Het leef- en eetgebied wordt nauwkeurig afgezet met grote stapels uitwerpselen. De vijanden van de neushoorn zijn de mens, de leeuw en de olifant. Doordat de hoorn van de neushoorn mythische en medicinale eigenschappen worden toegedragen, wordt er nog steeds illegaal jacht gemaakt op de neushoorn. Het verschil tussen de zwarte en de witte neushoorn is niet de huidskleur. De witte neushoorn heeft een ‘wide’ mond – een brede mond. De zwarte neushoorn daarentegen heeft een meer puntige mond.