02 – Olifant

Olifanten hebben we diverse keren gezien: alleen en in kleine of grote groepen. Een heel indrukwekkende ontmoeting was al meteen bij de allereerste gamedrive: twee vechtende mannetjes in het Manyeleti park.

Daar wil je echt niet tussen zitten….

Even verder komen we in hetzelfde park terecht in een hele grote kudde, die aan alle kanten om de jeep heen loopt. Van hele grote tot piepjonge dieren, waarbij de kleintjes zeer goed worden afgeschermd.

Maar ook de volgende dag in het Kruger Park komen we olifanten tegen:

De Afrikaanse olifant is te onderscheiden van de Aziatische olifant door de vorm van de oren. Indien u goed kijkt ziet u de vorm van het Afrikaanse continent terug in de contouren daarvan. Deze oren worden gebruikt als ‘ventilator’. Door het wapperen met de oren koelt het bloed af en gaat de lichaamstemperatuur naar beneden. Bovendien zijn de oren belangrijk om de mens of vijand te horen aankomen. Olifanten kunnen een mens al vanaf 1,5 km horen. De olifant eet planten en bomen waardoor een overschot aan deze ‘grootvoeten’ een serieus probleem kan worden voor het behoud van bossen en steppen. Als een aantal olifanten in een kudde lopen dan zijn dat meestal vrouwtjes met jongen. De ‘dames’ blijven over het algemeen bij de kudde, terwijl de mannetjes na 14 jaar vaak afdwalen van de kudde en alleen op pad gaan.

Ook in het Hluluwe-Imfolozi park, komen we olifanten tegen: