09 – Wrattenzwijn

Het wrattenzwijn is mooi noch elegant en daarmee ook onderdeel van de “ugly 5”. Deze varkensachtige dieren hebben een licht behaard grijsachtig vel en een opvallende kop met drie paar kraakbeenachtige ‘wratten’, waarvan één paar op de onderkaak. Deze knobbels zijn bij het mannetje het meest-uitgesproken, net als de grote slagtanden. Deze zijn doorgaans langer dan 30 cm maar het record staat op 68 cm! We zien ze in alle parken, en in Mlilwane wordt Ria zelfs bijna aangevallen door een moeder die in het basiskamp rondscharrelt.

Wrattenzwijnen worden vrijwel overal in Afrika, ten zuiden van de Sahara, gevonden. Ze zijn vooral te vinden in open terrein en voornamelijk overdag actief. Ze eten vaak geknield op de voorpoten om bij de kleine stukjes gras, die door grotere graseters zijn overgelaten, te kunnen.

Wrattenzwijnen houden erg van modderbaden, maar hun nest is altijd zeer schoon. Ze slapen meestal in holen, waar ze achterwaarts naar binnen gaan. Op deze manier kunnen ze een potentiële aanvaller direct te lijf gaan met hun slagtanden. Het dier staat bekend om z’n kracht en uithoudingsvermogen en geeft niet gauw op in een meedogenloos gevecht. Honden leggen nogal eens het loodje in een gevecht met een wrattenzwijn en zelfs een luipaard kan hetzelfde lot overkomen wanneer ze worden opengereten door de slagtanden van dit dier. Het is een leuk gezicht om de dieren te zien hollen, allemaal met hun harige staart recht omhoog. Er wordt aangenomen dat dit bedoeld is als een baken om elkaar niet kwijt te raken. “The warthog’s tail is a wonderful wonder, when he runs it stands up, when he stands it goes under!”