Dag 14: Ganora Guest Farm – Nieu Bethesda

We zijn nu in de Karoo: hardcore Boeren gebied, waar Afrikaans de standaard taal is – ook voor de zwarte bevolking. Het is er leeg: je kan 150 km rijden en dan alleen een paar richtingaanwijzers zien naar plaatsjes als Aandenk en Sterkstroom.

Onze accommodatie ligt “in de buurt van” Nieu Bethesda, ergens behoorlijk diep in het binnenland. Dat betekent weer kilometers gravelweg. Het dorpje ziet er lekker stoffig uit, maar blijkt een levendige gemeenschap waar ook “onze” prinses Irene regelmatig komt: ze heeft daar een huis in de buurt.

Dat horen we van onze gastvrouw, die ons in heel goed verstaanbaar Afrikaans begroet als we op de farm aankomen. Want het is een operationele schapenboerderij, het guesthouse is een nevenbedrijf. We zien ook schapenstallen op het erf, maar de kamer is uitstekend. Gezellig ingericht zonder al te veel poespas. We eten op de veranda, en ontbijten de volgende dag in het schitterende hoofdgebouw. 19e eeuwse glorie straalt je toe: mooie kasten, schilderijen en leuke accessoires..

We praten best veel met deze gastvrouw, en horen van haar dat de situatie de laatste jaren steeds zorgelijker wordt. Ze hoopt dat het tij keert bij de komende verkiezingen.