Dag 02 – maandag 4-2: Naar Tzaneen

Vandaag gaan we rijden: van Johannesburg – Airport lodge naar Granny Dot’s Country Spot bij Tzaneen: ca. 407 km. Maar we starten met een goed ontbijt in de lodge. Het heeft die nacht stevig geonweerd en geregend: iets wat gedurende de reis nog regelmatig zal gebeuren.

Stipt om 9 uur meldt Marten zich voor een Meet & Greet namens de lokale agent: AAA travel uit Houtbay (vlak bij Kaapstad). Marten is 79 jaar en 65 jaar geleden uit Grijpskerk naar Zuid-Afrika geĆ«migreerd. Hij doet dit werk nog steeds met plezier – en met een soort ouderwetse nauwgezetheid. Vriendelijke man, maar met een blank-zwart standpunt dat eerst even bevreemding oproept. Het is de eerste confrontatie met een kwestie waarvan we steeds meer leren dat het allemaal wat genuanceerder ligt dan we in NL vaak denken. Een goede – en begrijpelijke – uitleg helpt. In zijn ogen verwesterst de zwarte bevolking steeds meer door vooral technologie (TV, smartphone), en dat maakt integratie makkelijker. Maar het gaat met schokken.

De auto ca wordt rond half 10 afgeleverd. Een Toyota Corolla Quest met ca 40.000 km op de teller. Uitgebreide check, veel handtekeningen en – zeer belangrijk – een document dat we nodig hebben voor grensovergangen met een gehuurde auto.

Dan start de eerste rit van meteen ruim 400 km, met heel veel lange rechte stukken. In het begin (Johannesburg – Pretoria) lijkt het gewoon de A2. Het is een tolweg: druk, 8baans. Links rijden is snel gewend, maar druk verkeer blijft vermoeiend…… We hebben een speciale badge in de auto, zodat we overal gewoon kunnen doorrijden.

Het wordt wel steeds rustiger op de weg nadat we Pretoria eenmaal gepasseerd waren, en na ca 100 km begint Afrika zichtbaar te worden: townships, handeltjes langs de weg, busjes die stoppen om mensen op te pikken aan de rand van de snelweg en veel pick-up trucks met mensen in het bakje.

De laatste kilometers

Na ca 300 km komen er wat meer bergen, we passeren de Magoebaskloof met hairpins. Na de kloof een ander landschap: groener, heuvelachtiger en bosrijker. De laatste paar km gaan over een beroerde gravelweg, maar de beloning is groots.

Granny Dot’s Country Spot biedt een zeer ruime en luxueuze kamer met een echt spectaculair uitzicht. Prima ingericht: smaakvol zonder protserig te zijn. Geweldig leuke mensen: twee zussen als eigenaar en een nichtje dat de dagelijkse leiding heeft. 8 februari 2018 heropend na een grote renovatie en dat is te zien! Na even inchecken en settelen diner: prima verzorgd. Daarna slapen, met in de nacht weer een geweldige tropische onweersbui. Bliksem, donder en heel veel regen. Wel een beetje zorgen om de weg terug…..