Egypte – dag 15: zaterdag 22-3-08

Vertrek uit Caïro, aankomst in Nederland

De terugvlucht is weliswaar op zaterdag, maar we vertrekken al vrijdagnacht uit het hotel. Het is nog steeds 27 graden als we tegen middernacht door Cairo rijden. Het was erg heet geweest die vrijdag: ook de Egyptenaren vonden het erg warm voor de tijd van het jaar. Wat we dan nog niet weten is dat we in Nederland zullen aankomen in een uitzonderlijk koude periode….

Inchecken gaat erg langzaam: er is eerst maar één balie open. De tweede is alleen voor “First class” passagiers, maar die heeft niets te doen en na enige tijd realiseert de pinnige dame die deze balie bewaakt zich ook dat het zo niet gaat opschieten. We mogen dus ook daarlangs. Er zit een heel vriendelijke meneer, die mij even bekijkt en het standaard uitgedraaide ticket onmiddellijk verscheurt en me op een plaats met véél beenruimte bij de nooduitgang zet. Het kan dus wel: mensenhanden zijn zo gek nog niet.

Het wachten op het vliegveld proberen we een beetje te veraangenamen door wat te eten en rond te kijken. Het is eigenlijk een bescheiden vliegveld als je het vergelijkt met het gigantische Schiphol, maar ook hier zijn tax-free winkels. In de drankwinkels gezocht naar de “Auld Stag” whiskey van gisteravond, maar die kunnen we in eerste instantie niet vinden. Als we even later Jaap en Guke tegen het lijf lopen zegt hij die wel gezien te hebben en zowaar: in één van de winkels staat hij bij de “lokale producten”. 2 flessen mee!

Om 4 uur vertrekken we. Cairo Airport hebben we dus alleen maar in het pikkedonker gezien…. Het vliegen gaat snel voorbij: wat slapen – onze Egyptische buurman doet dat wel heel consequent: komt binnen, doet zijn ogen dicht en reageert pas weer op Schiphol – wat eten, wat rondlopen en praten met de rest van de groep die over het vliegtuig verdeeld zit. We landen om 8 uur op Schiphol. Hoewel we veel dichter bij de pier landen dan verwacht (aangekondigd was een kwartier taxiën maar dat was 3 minuten) is het altijd weer een eind lopen naar de bagageband. Maar als we daar aankomen lopen net de eerste koffers rond, en wij zijn als een van de eersten aan de beurt. Dat gaat dus razendsnel en ook de douane is zo gepasseerd. Mike heeft pech: die wordt er uit gepikt voor een volledige check…. Omdat alles zo snel gaat zitten we om 18 over 9 al in de trein naar huis! Onderweg wordt het weer steeds slechter. In Amsterdam was het alleen maar koud (hoewel je daar binnen weinig van merkt) maar onderweg zien we steeds meer wolken, regen en zelfs een beetje sneeuw.

Zaterdagmorgen om kwart voor 12 staan we weer op station Haren. Nico heeft daar onze auto weer neergezet en bibberend zoeken we die op. Het contrast is wel erg groot: amper 8 uur daarvoor reden we midden in de nacht met 27 graden in Cairo en hier is het midden op de dag 4 graden……. Snel een beetje uitpakken, nog een paar boodschappen doen en héél vroeg naar bed.

Egypte is voorbij: een waanzinnig drukke, enerverende en speciale vakantie.