Dag 06 – vrijdag 8-2: Naar Swaziland

Vandaag op weg naar naar Swaziland – 267 km. Rustig ingepakt, en met een prima maar voor Gerard licht ontbijt uitgecheckt. Het is weer mooi weer: zonnig en niet te heet. Daarna de “lastige” weg terug – die al weer makkelijker was – en op reis.

Het landschap blijft prachtig bergachtig/glooiend met langs de weg op belangrijke kruispunten kleine marktjes. We tanken, halen geld en doen wat inkopen bij een groot en zeer schoon modern Total station. Daarna via een redelijke weg de grensovergang Jeppe’s Reef. Genoemd naar een zeer uitgestrekt dorpje aan de Zuid-Afrikaanse kant van de grens.

De grens

Een echte grenspassage is weer even wennen: Zuid Afrika uitchecken (met stempels natuurlijk), even doorrijden en dan iSwatini (Swaziland) inchecken. Meers stempels, controle van de Cross Border Letter van de auto en 50 Rand tol betalen. Ging allemaal erg efficient en ook snel: in een kwartiertje waren we erdoorheen.

Daarna over een bij tijd en wijle beroerde weg (potholes!) naar ons hotel in Mbabane: de bestuurlijke hoofdstad van het land. Het laatste stuk gaat over een grote snelweg, en als we daar van afslaan naar het hotel gaat links rijden voor het eerst even fout: we pakken de rechter kant van de vluchtheuvel op de zeer brede weg. Gelukkig zijn Swazi zeer beleefd in het verkeer (hoewel ze op de snelwegen soms flink doorscheuren zal later blijken – dus het gaat allemaal prima.

Het hotel is een soort luxe die we nog niet gehad hebben: groot (50 kamers oid) en zeer professioneel gerund. Incheck gaat snel, de opgeroepen portier brengt de bagage naar de kamer. Die is niet supergroot, maar voorzien van alle gemakken: prima sanitair, redelijk (edoch opnieuw klein) bed, kap/ schrijftafel, kluis, een lawaaiige maar efficiënte airco en zelfs een privé koelkast.

We zijn redelijk vroeg en hebben even tijd om bij te komen, en Gerard neemt zelfs nog even en duik in het – overigens niet helemaal 100% heldere – zwembad. Schuin vanaf ons eigen terrasje kijk je uit over de vallei waar Mbabane in ligt: prachtig vooral als we ‘s avonds in het restaurant gaan eten (buiten natuurlijk – tot lichte verbazing van de obers) en de lampjes aangaan.

Het eten is echt prima, en onze ober is een natuurtalent: dienstbaar maar ook grappig en ad rem. We sluiten af met een Irish Coffee: een hele show met aansteken van de whisky en zorgvuldig uitgieten van de room. En lekker! En daarna: heerlijk slapen.