Dag 13 – vrijdag 15-2: naar Burgersdorp

We zijn net voor de wekker wakker. Het heeft de hele nacht geregend en dat doet het bij het aankleden en inpakken nog. Net als we willen gaan ontbijten wordt het even droog. We lopen nog een rondje op het terrein en zien nog veel meer huisvlijt, onder andere een doolhof van flessen. Tja.

De receptie blijkt open, en daar meld ik onze gewijzigde plannen. De reservering voor de rondleiding in het dorpje en het “diner” worden van de rekening gehaald, dus ik betaal alleen de upgrade en een diner. Daarna gaan we ontbijten. Dat is zo mogelijk nog kariger dan het diner, en bovendien proberen ze ons ook nog eens voor het ontbijt te laten betalen.

Met wat geharrewar nemen ze aan dat we dat al betaald hebben, maar meer dan een kop koffie (espresso, dat wel), wat muesli met yoghurt en een muffin zit er niet is. Ook hierover geen warme gevoelens. Het giet als we naar de hut terug willen lopen. We raken even in gesprek met een jongen uit Californie, die met twee vrienden drie en een halve maand door Afrika trekt in een soort camper van. Hij vertelt in een hele leuke locatie in Lesotho geslapen te hebben: een klein plaatsje maar wel gewoon aan de doorgaande weg. Het kan dus anders.

Zodra de regen even minder wordt pakken we de laatste restjes in, en terwijl het weer steeds harder gaat regenen vertrekken we naar onze ingelaste stop. De regen zal uiteindelijk pas 20 kilometer voor de aankomstplaats ophouden.

We rijden Lesotho uit via Mafeteng: de tweede stad van het land. Ook hier een lekker Afrikaanse chaos. Al redelijk vlot komen we bij de grensovergang “van Rooyens Gate”. Ook die gaat snel, zo snel dat we aan de Lesotho kant geen uitreis stempel halen: we worden meteen doorgewoven. De Zuid-Afrikaanse beambte stuurt ons daarom even terug, maar zet wel eerst haar eigen inreis stempel. Al met al minder dan 15 minuten….

Door de stromende regen rijden we door weer een heel ander landschap: eindeloze leegte. Een beetje steppe / poesta-achtig: lange rechte wegen met aan weerszijden vrij droog land vol termietenhopen. Het is duidelijk Afrikaander land: alle namen zijn Nederlands. Als we bijna in Burgerdorp zijn breekt de zon door en stopt de regen. We hebben het adres uit Booking.com in de navigatie gezet, en dat leidt ons naar een weg die net opnieuw geasfalteerd wordt en die daarom is afgezet.

Met een omweg komen we er toch op terecht en zigzaggend tussen de wegwerkzaamheden door zien we ergens een B&B bordje. Maar niet met “onze” naam Zetana. Het is een vrijstaand huisje in een duidelijk zwarte en eenvoudige buurt: niets mis mee maar wel anders dan verwacht op basis van de foto’s. Nog een keer op-en-neer, maar we zien niets anders. Daarom toch maar de parkeerplaats opgedraaid, waar een stevige Afrikaanse dame ons tegemoet komt. Ze spreekt geen Engels, wel rad Afrikaans in een dialect waar wij geen touw aan vast kunnen knopen. Even later draait haar dochter ook de parkeerplaats op en die roept iets van “aan de andere kant van het dorp”.

We rijden dus terug, en zien opeens een billboard langs de kant van de weg met Zetana erop, en een ander adres. Dat in de navigatie gezet: blijkt dat we er al dicht bij langs gereden zijn. Als we om 2 uur voor het hek staan bellen we met de eigenaar: die maakt het hek op afstand open en stuurt even iemand langs. Het hek schuift open en we worden verwelkomd door een vriendelijke Afrikaanse: naar later blijkt een van de 4 mensen die hier werken. Vlak daarna arriveert de contactpersoon, die ons de kamer laat zien.

Die is simpelweg schitterend: zeer luxe ingericht en heel smaakvol. We hadden iets redelijk moderns verwacht, maar dit ademt gewoon luxe. Lekker contrast met Malealea…… We pakken uit, Gerard neemt een heerlijke douche, Ria doet de foto’s en gaat daarna in bad.

Van de contactpersoon hadden we een tip gekregen over een goed restaurant: het Hagenhuis. Vlakbij, maar we nemen toch de auto. Heerlijk gegeten en een fantastische koffie na. Om half 9 zijn we weer thuis. Nog even keutelen en dan slapen. Morgen om 7:30 uur de wekker, 8:30 ontbijt. Daarna naar de volgende bestemming, en we hebben de tijd om even wat uitgebreider in het nabij gelegen Graaff Reinett te gaan kijken….