Dag 19 – vrijdag 22-2: naar Stellenbosch

Om half 8 zijn we al aan het klaarmaken voor vertrek. Vandaag gaan we voor het eerst van de geplande route afwijken: Ria wil graag via Swellendam. Dat schijnt erg mooi te zijn. Er is even wat verwarring of we dan wel over de fraaie Franschhoekpas rijden, maar dat blijkt toch wel het geval. Bij het ontbijt horen we echter dat die pas wegens zware branden is afgesloten. Wanneer hij weer open gaat is onduidelijk. We besluiten dat in Swellendam na te vragen: dan hebben we nog tijd genoeg om te beslissen.

Tot Barrydale volgen we de aanbevolen route, grotendeels over de R62: de Afrikaanse Route 66. Dan slaan we af naar Swellendam, en gaan over de Tradouws pas. Onder aan de pas zetten we de dashcam erin, en dat blijkt een goede keuze want het is een prachtige weg. Op de stopplaats maakt Ria ook een serie foto’s van de specifieke fynbos vegetatie die daar staat.

Als we in Swellendam aankomen blijkt dat de wervende tekst van een oud-inwoner die we in Hazyview hebben ontmoet – en die Ria deed besluiten deze omweg te maken – wellicht wat door de tijd is ingehaald. In de hoofdstraat van het dorp staan wel wat mooie huizen en een fraaie kerk, waar we parkeren en de eerste foto’s maken. Maar als we wat gaan lopen vallen vooral de grote groepen zwarte Zuid-Afrikanen op die rondhangen bij winkels, velen duidelijk al met een stevige borrel achter de kiezen. Om 12 uur… We lopen nog wel wat verder, en vinden ook een leuk ogend cafe waar we lunchen en een goede cappucchino drinken. We rijden nog wat rond door wat straatjes in de omgeving , maar echt fraai wordt het niet. Op de foto’s die wel gemaakt worden ziet het er allemaal toch nog best mooi uit.

Via de N2 pikken we de origineel bedachte route weer op in Villiersdorp. Ria’s navigatie zet ons exact op het kruispunt waar de Franschhoekpas begint. In Swellendam was niets bekend over een afsluiting, en zoeken op “traffic information South Africa” leverde wel twee sites op met actuele informatie (o.a. Michelin) maar geen berichten over afsluiting. We besluiten gewoon te gaan rijden, en worden beloond met een schitterende route.

Sporen van de brand zijn overduidelijk: zwartgeblakerde stammen en verbrande ondergroei. Op sommige plaatsen rookt het nog, en we zien op een gegeven moment zelfs vlammen hoger op de berg. Ook staat op verschillende plekken de brandweer standby, maar weww kunnen eigenlijk gewoon doorrijden (met de dashcam weer aan). Na een kronkelige weg duikt opeens Franschoek op in het dal.

Het blijkt een uitermate Frans aandoend en behoorlijk toeristisch dorpje, maar er hangt wel een aangename sfeer. Omdat we al wat laat zijn rijden we toch door, om vervolgens in Stellenbosch in een gigantische file te belanden. Die kost ons een extra half uur, maar tegen 5 uur rijden we Rosenview Farm binnen (na eerst een keer verkeerd gereden te zijn omdat Garmin de zandweg door de wijngaarden aangaf als kortste weg).

We worden hartelijk maar licht chaotisch ontvangen door Natasja, die hier alles regelt. Er staat een braai pakket voor ons klaar, en het blijkt dat we daarvoor een eigen keuken ter beschikking hebben die door het openen van een schuifwand toch een buitengevoel geeft. We besluiten niet eerst te gaan douchen of zo, maar gezien het feit dat een vuurtje maken best wat tijd kost meteen aan het eten te beginnen. We nemen een wit wijntje mee uit onze eigen koelkast, en installeren ons bij de braai.

Het aanmaken gaat perfect: twee keer beetje bijblazen en er ontstaat na drie kwartier een bed van gloeiende kooltjes. Daarop eerst de kippenpoten, die na dik een half uur makkelijk naar binnen schuiven. Daarna de lamsboutjes: iets korter en heerlijk. Tenslotte een tosti: kort en veel draaien maar dan heb je ook wat.

Hoewel we eerst zoiets hadden van “laat maar” toen Natasja de TV met YouTube optie wilde uitleggen bedacht ik toch al snel dat een muziekje wel leuk zou zijn. Was niet al te ingewikkeld om zelf uit te zoeken dus op de achtergrond klinkt het Franse liveconcert van GoGo Penguin dat we thuis ook al beluisterden. Een heel relaxte avond, en we halen zelfs de 10 uur…