Dag 20 – zaterdag 23-2: Rosenview Guest Farm

We staan voor de wekker – die op half 9 stond om het ontbijt niet te missen – op en nemen een lekkere douche. Het ontbijt wordt buiten opgediend en is heerlijk uitgebreid. Een stel dat we eerder in Hazyview hebben ontmoet blijkt ook hier overnacht te hebben: we praten wat bij en horen hun verhalen over het private game park Sabi Sands. Peperduur, maar zelfs hun toch al zeer hoge verwachtingen – op basis van jeugdervaringen – waren overtroffen. Misschien een tip voor de volgende keer? Wel even sparen….

Natasjea heeft jonge kittens bij zich, die in de loop van de morgen worden opgehaald door een pleeggezin. We spelen een hele tijd met de 4 jonge katjes, die nog nauwelijks mensen gewend zijn. Daarna plannen maken: wat doen we vandaag? Helemaal niets is een optie, maar Franschoek leek gisteren wel heel leuk. En er is een mooie route langs de kust die Ria heeft gezien. Maar allereerst nemen we een kijkje bij de Legado Coffe Company, een winkeltje op het terrein van Rosenview vlak bij onze kamer. Twee enthousiaste jongens, die daar koffie branden en verkopen (op maat!) en ook een hel;e goede espresso en cappuccino schenken. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig naar Nederland, en naar wat wij van hun land vinden. We blijven er een uur praten, zien twee “reguliere” klanten langs komen en gaan met heerlijke koffiesmaak in de mond terug naar de kamer.

Daar besluiten we toch maar te gaan rijden. Eerst naar Franschoek, waar we al vrij vlot aankomen. De weg kennen we, en hij is gelukkig minder druk dan gisteren. We parkeren met enige moeite – het is stervensdruk – naast de kerk en gaan op zoek naar lunch. De kerke is open en we kijken even binnen: hele bijzondere kapconstructie. Verder erg sober. Daarnaast is een lokale markt waar we best wel mooie spullen zien. Hier komt de gegoede burgerij van Kaapstad op zaterdag vertier zoeken. Uitstekende live muziek ook.

Tegen half 3 zitten we op een terrasje. We zijn het helemaal eens: chicken wraps, cider en Eton mess toe. Heerlijk. Het is heet, maar niet benauwd, dus redelijk uit te houden zeker met een windje erbij.

Daarna gaan we het rondje maken. Eerst de Franschoek pas opnieuw: nu andersom. De sporen van de brand lijken nog beter te zien. Daarna rijden we via de eveneens prachtige Viljoenspas richting Villiersdorp en buigen af naar Grabouw. Het wordt inmiddels echt wel tijd om te tanken, en dus laten we de navigatie een pomp een beetje in de goede richting zoeken. Dat lukt wonderwel via de houwhoekpas in Botrivier: uiteindelijk rijden we maar iets van 2 km om….

We pikken een kleinere weg op richting Kleinmond die echter prima te rijden blijkt te zijn. We rijden dan vlak bij de zee en komen uiteindelijk terecht in Betty’s Bay. Dat blijkt ook geteisterd te zijn door een brand: als we terug zijn zoek ik op dat begin januari daar een verwoestende brand heeft gewoed. Daarbij zijn ook tientallen huizen afgebrand, en als we wat rondrijden zien we daar overal sporen van. Het moet een prachtige plek geweest zijn, zo langs de oceaan, maar nu is het allemaal grijs en zwart. Hoewel: her en der zijn kleine groene polletjes te zien en ook de herbouw lijkt alweer begonnen. Maar het is goed zichtbaar hoeveel verwoesting een brand – die kennelijk met een vuurpijl was aangestoken door een bekende van de politie – kan aanrichten.

Vlak daarna gaat de weg echt direct langs de kust lopen. Vanaf deze weg – met om de 200 meter een kleine of grote parkeerplaats – kun je in september/ oktober walvissen spotten die dan voor de kust zwemmen. Nu zien we alleen golven en verliefde stelletjes die daar op de zonsondergang wachten. We eindigen met zicht op de skyline van Capetown: onze bestemming van morgen….. Prachtige route!

Rond 7 uur zijn we terug. We hebben ons voorgenomen niet uit eten te gaan, maar gewoon op ons terras wat restjes te eten met een flesje rode “huiswijn”. We zitten buiten tot 10 uur en gaan dan de koele kamer in….