Egypte – dag 11: dinsdag 18-3-08

van Kom Ombo naar Luxor

Als ik om 5 uur wakker wordt voel ik me redelijk uitgeslapen. Langzamerhand gaan er meer ogen open en om een uur of 6 is iedereen op. Sanitaire stop aan wal, die Ria gebruikt om nog een paar plaatjes te schieten die laten zien dat de plek minder eenzaam en verlaten is als het gisteren in het donker leek. De bemanning tovert een ontbijt tevoorschijn, en om een uur of 7 varen we weer weg. Nou ja: varen…. Er is geen wind, dus het wordt drijven en daarom worden de boten als paartje aan elkaar gekoppeld.

Na een paar uurtjes dobberen leggen we aan op een strandje vlak bij een lokaal veerpontje. Daar zal de bus ons oppikken en naar de volgende stop brengen: Kom Ombo. Eigenlijk was het de bedoeling om daar naar toe te zeilen, maar dat blijkt zelden gehaald te worden. Tijdens het wachten op de bus zien we hoe de boten worden opgeruimd. Als daarbij het door ons zo netjes in een kartonnen doos verzamelde afval gewoon met doos en al overboord wordt gezet en langsdrijft grijpt Peter in. Hij laat de verantwoordelijke kapitein duidelijk weten dat hij het daar niet mee eens is en er wordt snel een langskomend roeibootje aangehouden om de doos weer uit het water te vissen. Wat er mee gaat gebeuren als wij uit het zicht zijn laat zich raden, maar het punt is gemaakt…..

Sadat verlaat ons hier: hij vertrekt met een minitaxi. Even later komt de bus, die ons via een prachtig binnenweggetje naar Kom Ombo brengt. Eigenlijk mag dat niet: we zitten nog steeds in het gebied waarin alleen in konvooi mag worden gereden. Daarom zit Elly ook nog niet in de bus. Die komt met een aparte taxi naar Kom Ombo. Jammer voor haar want ze mist een schitterende rit over echt kleine weggetjes die een mooi beeld geven van de bedrijvigheid en bebouwing langs de Nijl. Helaas kunnen we nergens stoppen voor foto’s: dat zou dan ook wel om de 100 meter kunnen en dat schiet niet op….

In Kom Ombo bezoeken we de dubbeltempel van Sobek en Haroeris. Een ongewone opzet: twee ingangen, links voor de valkgod Haroeris en rechts voor de plaatselijke krokodilgod Sobek. Krokodillen kwamen tot de aanleg van de dammen bij Aswan in de hele Nijl voor, en om ze gunstig te stemmen werd er in Kom Ombo een tempel voor gebouwd. In het kleine Hathor kapelletje aan de zuidkant van de feitelijke Sobek tempel liggen drie mummies van krokodillen: een merkwaardig gezicht. Het zijn fraaie tempels, uiterst schoon, goed onderhouden en met een heel fraai restaurant ernaast. Dat blijkt een simpele reden te hebben: de grote Nijlcruisers leggen hier voor de deur aan. Van tijd tot tijd overspoelt een horde toeristen de tempel, om even later weer vertrokken te zijn. Overigens moeten wij ook de tijd in de gaten houden: we moeten weer in konvooi gaan rijden.

Elly is inmiddels ook bij de groep gekomen en is weer helemaal opgeknapt. Ze gaat met ons mee de bus in, op weg naar de volgende stop: de Horustempel in Edfu. Met het konvooi rijden we over de hoofdweg langs de Nijl: een heel drukke weg waar iedereen gebruik van maakt, van maxi airconditioned touringcar via minibusjes en pick-uptrucks tot ezelkarren. Veel transport van suikerriet, dat verwerkt wordt in fabrieken in deze omgeving. We passeren ook een paar industriegebieden waar zwarte rookpluimen niet veel goeds doen vermoeden voor het milieu ter plaatse…..

De Horustempel in Edfu is één van de meest complete tempels die in Egypte te vinden is. Gebouwd vanaf ruim 200 jaar v.C. is de tempel redelijk snel onder een laag zand en slib verdwenen. Pas in de negentiende eeuw is zij weer helemaal uitgegraven. De zalen zijn daarom nog redelijk intact, en op een aantal plaatsen zijn ook de muurschilderingen nog in goede staat. Veel beelden van de valkgod Horus uiteraard, die hier werd vereerd omdat hij op deze plek de strijd aangebonden zou hebben met zijn oom Seth om de moord op zijn vader Osiris te wreken. Ook deze tempel heeft een eigen aanlegsteiger voor cruiseschepen, maar eigenlijk valt de drukte wel mee. We hebben er niet zoveel tijd, maar als je niet alle details wilt zien is het genoeg om even rond te kunnen slenteren door het complex.

We vertrekken om ongeveer 10:30 en om een uur of 2 rijden we Luxor binnen, ooit – met de naam Thebe – de hoofdstad van het oude Egypte. Een grote, drukke stad met overal paardentaxi’s. Het hotel hebben we al even gezien toen we op doorreis naar Aswan vanuit de woestijn door Luxor zijn gekomen. We checken in, gaan douchen en ik neem een finimal tegen de hoofdpijn. Misschien toch een klein zonnesteekje opgelopen? Die werkt snel en we gaan een verkenningsrondje maken. Er zijn geen groepsafspraken: Peter heeft een paar tips gegeven over leuke plekken om te eten en wat dingen die in de directe omgeving te zien zijn. Vanavond gaan we – wel met de hele groep – naar de sound & light show bij de tempel van Karnak dus we moeten wel een beetje op  tijd weer terug zijn.

We dwalen wat rond in de omgeving van het hotel. De Luxor tempel ligt letterlijk om de hoek en in de straten om ons heen wemelt het van de kleine winkeltjes. Egyptenaren geloven echt nooit dat je wandelen leuk vindt: elke koets en elke taxi stopt of houdt in en biedt een tochtje aan. We wimpelen ze allemaal af –maken een paar mooie foto’s –  en kijken vooral rond. Uiteindelijk komen we in de bazaar terecht, waar we een op terrasje gaan zitten om het leven te zien voorbijtrekken. Een paar schoenenpoetsertjes hebben mij al gespot als potentiële klant: ik heb namelijk mijn leren bootschoenen aan. Ze hangen wat rond het terras en uiteindelijk zwichten we voor de charmes van de kleine krullenbol. Als een echte leider dirigeert hij vrienden en bekenden om ons heen, terwijl hij mijn bruine schoenen met zwarte schoensmeer oppoetst. Mag de pret niet drukken: het gaat om het idee. We schieten ook nog wat plaatjes die in het overgeregelde Nederland volstrekt ondenkbaar zouden zijn, zoals vlees gewoon aan een haak buiten op straat.

We gaan eten bij Jamboree, een restaurantje vlak bij het hotel, getipt door Peter. Engelse gastvrouw en ze serveren ook alcohol. Het blijkt een uiterst schoon en prima restaurant, waar we met een flesje wijn erbij prima eten. Wim en Margot komen wat later binnen en we maken over en weer wat foto’s. Ruim op tijd zijn we weer terug voor het bezoek aan de sound-and-light show in de tempel van Karnak. Deze excursie wordt door koning AAP aangeboden en is eigenlijk leuker dan je zo zou denken. Met name het begin, waarin je begeleid door mooie muziek, gekleurd licht en de stem van Omar Sharif door de tempel wordt geleid is leuk. Het laatste deel, zittend op een tribune, luisterend en kijkend naar beeld en geluid, is wat traag maar ook nog best wel onderhoudend. Vooral het eerste stuk van de show maakt sterke associaties met The Lord of the Rings los: Peter Jackson is hier vast wel eens geweest en LOTR componist Howard Shore zou de muziek geschreven kunnen hebben…..

Om half 11 zijn we terug in het hotel en we gaan meteen naar bed want morgen is het weer vroeg opstaan. We gaan ballonvaren bij zonsopkomst!